Hvor tit bør du skifte dæk og hvorfor?

Tre årsager til et dækskifte

Slitage (minimum 1,6 mm dækmønster):
Det kan blive nødvendigt at skifte dæk ved slitage. Slidte dæk nedsætter din sikkerhed og kan bryde loven, hvis dækmønsteret er under 1,6 mm. Det anbefales derfor at skifte dækkene før de når denne grænse. Det er anbefalet, at sommerdæk skiftes ved et dækmønster på cirka 3 mm og vinterdæk skiftes ved 4 mm dækmønster. Dækmønsteret er vigtigt for din sikkerhed og bilens mobilitet, da mønstersporene er med til at dræne vand under dækkene væk, så du kan bevare kontrollen over bilen. Mønsterdybden reducerer risikoen for akvaplaning, hjælper med at gribe fat i vejen og har derfor betydning for din bremselængde. For optimal sikkerhed anbefales derfor et skifte ved henholdsvis 3 og 4 mm dækmønster.

Aldring (tommelfingerregel: 5 års levetid):
Gamle dæk bliver mere skrøbelige og kan få dårligere greb, hvormed sikkerheden nedsættes. Hvis dækkene bliver 5 år, inden dækmønsteret rammer det anbefalede minimum, bør man se sine dæk grundigt efter og overveje at skifte dem.

Beskadigelse:
Dæk kan blive beskadiget ved at ramme en kantsten, kører over skarpe genstande, eller ramme et hul i vejen. Hvorvidt dækket kan repareres ved en beskadigelse eller bør udskiftes skal afgøres af en fagmand.

Kan jeg selv skifte dæk?

Et dækskifte er lidt mere kompliceret end et skifte af et komplet hjul og kræver mere udstyr. Vi anbefaler derfor at opsøge et værksted, hvor man kan få sat sit dæk korrekt på og samtidig få en afbalancering af hjulet. På den måde vil du sikre dig, at du får en vibrationsfri kørsel og dermed reducere slitage på både dæk og andre dele af bilens ophæng. Se vores priser på dækskifte her.